18-åringens triks for å få lærlingplass som bilmekaniker


Karl Magnus Høyland ba om 24 timer på å overbevise. 

Erlend Haddeland (Media Sør) 

Karl Magnus Høyland (18) husker fortsatt den første bilen han skrudde på: En rød Mitsubishi Lancer. Olje på fingrene og bensinlukt har fulgt ham fra oppveksten på Feda, selv om ikke yrket som bilmekaniker går igjen i familien. 

– Jeg har alltid skrudd på motorer, både båtmotorer og bilmotorer, sier han. 

Han gikk teknikk og industriell produksjon (TIP) første året på videregående, før han gikk over til kjøretøy ved Eilert Sundt VGS i Lyngdal på 2. året. 

En sterk 5-er på avsluttende eksamen til tross, han var aldri garantert lærlingplass etter endt skolegang. 

– Jeg inngikk en avtale med Stian på Bay Auto AS Lyngdal. Jeg tilbød meg å jobbe her 3 dager gratis for å se hvordan det var, og samtidig fikk de se hvordan jeg var til å jobbe, forteller Karl Magnus Høyland. 

Bilbransjen mener ungdom som vil ha lærlingplass, kommer langt med stå-på-vilje og interesse for bilfaget, skriver NRK

3 ansatte på verkstedet
God kapasitet på verkstedet. Daglig leder Stian Godderstad (t.h.) med to av totalt fem bilmekanikere i staben: Frank Tore Knutsen (t.v.) og Karl Magnus Høyland. Flere mekanikere gjør at de kan ta imot biler på kort varsel. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

3 dager på å imponere

24 arbeidstimer fordelt på tre dager var det Karl Magnus Høyland hadde på å overbevise om at han var verd å satse på. 

Stian Godderstad likte det han så, og tilbød 18-åringen sommerjobb. Sommerjobben ga grunnlaget for tilbudet som til slutt kom: Bay Auto AS Lyngdal sin nye bilmekanikerlærling, i tospann med Richard Berge. 

Karl Magnus blir en del av et bilmekaniker-team på 5 mann, der to av dem til sammen har over 50 års erfaring fra bilbransjen. 

– Jeg synes bilbransjen virker spennende. Det er mye teknologi og en bransje som ikke står stille, sier Høyland. 

Daglig leder Stian Godderstad forteller at de tre dagene var en ypperlig anledning for å se om Karl Magnus ville passe inn i Bay Auto AS Lyngdal. 

Verkstedet fikser alle bilmerker. – Det som er så gøy med å være mekaniker, er at du får skru på alle mulige bilmerker: Ford, Toyota, Volkswagen alt mulig, sier Karl Magnus Høyland. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Daglig leder: Som å kjøpe sønnen til Ronaldo

Stian Godderstad, daglig leder i Bay Auto AS Lyngdal, hadde fått solide referanser av Høyland før han begynte hos dem: Kjempebra karakterer, minst fravær og den beste avsluttende eksamen.

Høyland gikk inn som bilmekanikerlærling samtidig som Bay Auto AS Lyngdal ansatte en bilmekaniker med 25 års erfaring

Og som vanlig går Godderstad til sin favorittsport for å finne passende analogier. 

– Det er litt som i fotballen: Kjøper du Ronaldo, så koster han en milliard. Kjøper du sønnen hans, koster han kanskje 50 millioner, men så kan han bli like god. Det er det å finne de beste evnene. Vi vet at vi har fått en god mann i Karl Magnus. Folk sier til meg at de synes han i tillegg er så trivelig, og det er et stort pluss. 

– Hvilken fotballspiller vil du sammenligne Karl Magnus med?

– En ung Frank Lampard. Han blør for den blå drakta.

Vil du at mekanikerteamet i Bay Auto AS Lyngdal skal fikse din bil? Gå til skjema for å ta kontakt med Bay Auto AS Lyngdal – 100 % uforpliktende, selvsagt


Likte du denne saken? Del den gjerne med dine venner!